SELECTEAZA LIMBA

BG EN RO

PROIECTUL
„O UNIUNE TRANSFRONTALIERĂ
ÎN UMBRA ISTORIEI”
Cod 15.2.1.123, e-MS ROBG 134
este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului
Interreg V-A România - Bulgaria Valoare contribuție U.E. - 2.722.353,22 EURO
previous arrow
next arrow
Slider

ARIA PROTEJATĂ AVIFAUNISTICĂ ”BALTA VEDEROASA”

Coordonate: 44.18446, 27.86459

Drumuri de acces – DN3 : ConstanțaCobadinAdamclisiIon Corvin – drumul DJ 223 către Aliman .

Lacul Vederoasa este o arie protejata în podișul Medgidiei, în extremitatea vestică a județului Constanța. Zona protejată include râuri, lacuri, mlaștini, turbării, stepă, pajiști naturale care asigură hrană, cuiburi și condiții de viață pentru mai multe specii de păsări migratoare, dintre care unele sunt protejate la nivel european. Caracteristice sunt pescărușul albastru, rața roșie, vulturul pescar, cormoran mare, becațina comună, stârcul pitic și altele.



CENTRUL DE EDUCAȚIE VERDE


LACUL ȘABLEI

Lacul Șabla este un lac situat la 1,6 km nord-est de orașul Șabla. Este un liman de coastă, separat de mare printr-o fășie de nisip lată de 230 m. La nord, printr-un canal artificial săpat, este conectat cu Lacul Ezereț. Flora lacului este bogată. Se întâlnesc 32 de specii de alge și peste 79 de specii deplante superioare. Pe suprafața sa crește stuf, papură și nuferi. Lacul este bogat în pește: somn, crap, plătică, caras, roșioară, batcă, bibanul, știuca, peștele alb și guvizi. Lacul se poate lăuda, de asemenea, cu numeroase păsări. Sunt 57 de specii de păsări, iar în timpul migrației, pe lac iernează în medie, până la 30.000 de gârlițe mari și aproape întreaga populație de gâște cu gât roșu, care este pe cale de dispariție în lume.

 

LACUL DURANCULAC 

Lacul Duranculac este o lagună de 4 km lungime în apropiere de granița cu România. Este printre cele mai bine conservate și importante zone umede din Bulgaria. Lacul găzduiește 260 de specii de plante și animale, în special păsări migratoare, dintre care menționă, în mod deosebit, pelicanul roz. Se întâlnesc, de asemenea, buhaiul de baltă, rața roșie, eretele de stuf, gâsca cu gât roșu, o specie de rață mare și lebăda mută. În zonă există condiții optime pentru turismul ornitologic.

 

CANARALELE HÂRȘOVEI

Coordonate: 44,67652, 27,97574

Canara este un toponim de origine turcă și înseamna stâncă. Rezervația reprezintă relieful stâncos, cu aspect spectaculos în care s-a adâncit albia Dunării în zona orașului Hârșova. La răsărit se află două dealuri (Celea Mică și Celea Mare) iar spre vest Dealul Băroi (toponim care vine de la localitatea antică Beroe, aflată în aval). Habitatul conține păduri virgine, iar în zona înverzită cu arbuști ponto-sarmațieni există specii incluse în cartea roșie. Ecosistemele sunt acvatice și terestre. Prin legislația specifică sunt protejate: 1 specie de mamifere, 4 specii de amfibieni și reptile, 15 specii de pești, 1 specie nevertebrate, 2 specii de plante și 8 specii de floră și faună.

Acces: Mediu (DN3, DJ223, DN22C, E81, DN2A)

In partea de sud-est, sub cartierul Dij Mahalale se află o așezare neolitică cu un strat de cultură de peste 13 m. Din păcate, gospodăriile actuale acoperă întregul sit, cunoscut în litaratura de specialitate sub denumirea de tell (movilă antropică). Pe dealul din partea de vest (Băroi) s-a construit recent mănăstirea Prodromița.

Primaria Hârsova
Continutul acestui site nu reprezintă in mod necesar poziția oficiala a Uniunii Europene. Iniţiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informaţiile prezentate în site