SELECTEAZA LIMBA

BG EN RO

PROIECTUL
„O UNIUNE TRANSFRONTALIERĂ
ÎN UMBRA ISTORIEI”
Cod 15.2.1.123, e-MS ROBG 134
este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului
Interreg V-A România - Bulgaria Valoare contribuție U.E. - 2.722.353,22 EURO
previous arrow
next arrow
Slider

NOI DESCOPERIRI UNICE ÎN TIMPUL SĂPĂTURILOR DIN ZALDAPA

După o pauză de un an din cauza pandemiei, săpăturile arheologice ale cetății Zaldapa de lângă satul Abrit continuă anul acesta. Pentru al treilea an, o echipă internațională de arheologi lucrează la săpăturile cetății, iar până acum au fost descoperite șase biserici la fața locului, a declarat astăzi într-o conferință de presă șeful expediției internaționale – prof. Georgi Atanasov. Noul lucru cu care sunt mândri arheologii este biserica descoperită cu patru frunze (cu patru concale), pe care prof. Atanasov a definit-o drept „vârful înghețatei”.

Este primul de acest gen descoperit la nord de Munții Balcanici, cu nu mai mult de 7 astfel de descoperite în lume, cel mai apropiat fiind în Chersonesos lângă Sevastopol (Ucraina) și celălalt lângă Edirne. Celălalt lucru impresionant este marmura magnifică. O formă complet conservată de scaun episcopal nu a fost descoperită până acum, a spus prof. Atanasov. Unele detalii ale partiției altarului au fost deja duse la Lapidarium, care a fost construit în fața clădirii municipalității Krushari.

În comparație cu celelalte bazilici, această biserică este mai mică, dar este foarte bine păstrată, așa că putem reface complet planul și putem înțelege mai bine alte biserici parțial conservate din Imperiul Roman de Est, a spus arhitectul prof. Elio Hondari din Albania.

Dorința noastră este în etapa următoare, ca parte a noului tratat, să angajăm Ministerul francez al afacerilor externe, care are o tradiție, ca parte a activității sale diplomatice, de a sprijini cercetarea în domeniul arheologiei. Acest lucru a fost afirmat de conf. Dr. Dominique Moreau de la Universitatea din Lille, Franța, care face parte dintr-o echipă internațională de arheologi care lucrează la cetate.

Potrivit acestuia, acesta este un domeniu în care ar putea lucra sute de ani și de aceea este bine să construim o bază instituțională cu un astfel de sprijin.

Pentru al treilea an, lucrările la poarta de nord a cetății continuă. Anul acesta, au fost descoperite mai multe niveluri foarte importante în această parte, inclusiv turnul de nord. Cea mai interesantă descoperire de acolo este o ușă mică care leagă cetatea, printr-un tunel cu o scară de cisternă, a spus Braim Mbarek – specialist în arheologie de salvare din Strasbourg.

Fondurile alocate pentru anul trecut au fost investite în inspecții aeriene, cu un perimetru de 20 de kilometri pătrați în jurul Zaldapa scanat de aeronave, cel mai mare astfel de sondaj efectuat vreodată în Bulgaria.

Pe baza datelor care sunt în curs de procesare, pot fi înregistrate diverse structuri, care sunt situate sub suprafața pământului, a explicat conf. Univ. Albena Milanova de la Universitatea din Sofia „St. Kliment Ohridski”.

Cu fonduri de la municipalitatea Krushari, Ioto Valeriev a deschis o altă biserică.

Din cauza restricțiilor, anul acesta prof. Dr. Nicola Bodri – de la Universitatea Rimouski – Quebec – Canada nu a putut participa la săpături.

Arheologii și-au exprimat marea recunoștință pentru sprijinul municipalității Krushari, care, pe lângă asistența financiară, cooperează și la protecția sitului, întrucât pentru al doilea an consecutiv nu există nicio incursiune a trezoreriei pe sit.

Raport de Mihail Dobromirov și Ștefan Kalev

21.07.2021 – 13:04:14 h.

Primaria Hârsova
Continutul acestui site nu reprezintă in mod necesar poziția oficiala a Uniunii Europene. Iniţiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informaţiile prezentate în site