SELECTEAZA LIMBA

BG EN RO

PROIECTUL
„O UNIUNE TRANSFRONTALIERĂ
ÎN UMBRA ISTORIEI”
Cod 15.2.1.123, e-MS ROBG 134
este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională în cadrul Programului
Interreg V-A România - Bulgaria Valoare contribuție U.E. - 2.722.353,22 EURO
previous arrow
next arrow
Slider

CANIONUL RÂULUI USCAT

Pe teritoriul municipiului Krușari, în ținuturile satelor Gaber, Efreytor Bakalovo, Zimnița, Căpitan Dimitrovo și Ognyanovo intră o parte din Aria protejată a Râului Uscat. Canionul Râului Uscat (Suha reka) și împrejurimile sale reprezintă un punct de reper natural și arheologic, atât pentru regiunea Dobrici, cât și pentru toată Dobrogea de Sud.

În antichitate, Râul Uscat a fost cea mai mare sursă de apă dulce din Dobrogea intercontinentală. Începea cu trei brațe de pe Platoul Frangen și platoul Dobrogea și se varsa în Lacul Oltina. (Judetul Constanța, România). Aici se întâlnesc 132 de specii de păsări (în partea bulgărească a Râului uscat), 98 dintre acestea își fac cuiburi aici, iar unele sunt migratoare; 32 de specii cu pene au un statut de conservare precară în Bulgaria și Europa.

Valea Râului Uscat, cu văile seci adiacente, stânci și creste pietroase pe pante se întinde de la satul Carapelit până la satul Cranovo la nord. Între satele Efreytor Bakalovo și Brestnița există un sistem de baraje cu o lungime de 7-8 km. Dealurile sunt împădurite cu stejar sau cu păduri amestecate de cer și cărpiniță. Spațiile deschise din jurul văii sunt ocupate de terenuri agricole și de pășuni, iar țărmurile sunt  acoperite de vegetație iubitoare de apă.


Coordonate: 43.82107, 27.603

Valea seacă a Râului Uscat este una dintre cele cinci locuri importante din Bulgaria pentru călifarul roșu, șorecarul mare, acvila țipătoare mică și bufniță. Aceste specii sunt protejate de UNESCO și își fac cuibul în număr semnificativ. De-a lungul Râului Uscat se întâlnesc specii cum ar fi, presura de grădină, dumbrăveanca, ciocârlia de stol, ciocârlia de pădure, fâsă de pădure, dropia, silvia porumbacă, sfrâncioc cu frunte neagră, sfrânciocul roșiatic.

Lângă satele Gaber, Ognyanovo și Căpitan Dimitrovo se găsesc mai multe peșteri. Unele dintre ele sunt populate de lilieci și de alte mamifere și păsări. Sunt vestite coloniile de peșteri ”Cara Kaya” și ”Balaban kaya”.

Primaria Hârsova
Continutul acestui site nu reprezintă in mod necesar poziția oficiala a Uniunii Europene. Iniţiatorii site-ului sunt singurii responsabili de informaţiile prezentate în site